Torta poznata kao “Anđeoske suze” bezvremenska je slastica koja je osvojila srca i nepca mnogih u bivšoj Jugoslaviji, a ističe se zadivljujućim izgledom i suptilnim okusom. Njegova jedinstvenost proizlazi iz karakterističnih kapljica koje se pojavljuju na površini kolača nakon pečenja, dajući mu intrigantno ime. Ove “anđeoske suze”, nastale kondenzacijom, proizlaze iz posebne metode pripreme. Evo kako možete napraviti ovaj divan kolač u vlastitoj kuhinji.

Sastojci:Za pripremu kore:330 grama brašna, pola pakovanja margarina (oko 125 grama), 50-60 mililitara mlijeka, 1 jaje, pola paketića praška za pecivo, 75 grama šećera i 1 paketić vanilin šećera. Za nadjev:500 grama svježeg sira, 1 veća čaša šećera, 1 žlica griza, 2 žlice kiselog vrhnja, 1 vrećica vanilin šećera i 3 žumanjka za nadjev:

4 bjelanjka, 100 grama šećera i 3 do 4 kapi soka od limuna.priprema:Izrada kore:U zdjelu prosijte brašno i umiješajte sve suhe sastojke: šećer, prašak za pecivo i vaniliju. Zatim dodajte omekšali margarin i brzo ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičasto tijesto.Umiješajte mlijeko i jaje, pa miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ako vam se tijesto čini presuho dodajte još malo mlijeka.Pokrijte tijesto plastičnom folijom i stavite u hladnjak na otprilike 30 minuta.

Priprema nadjeva:Sve sastojke za nadjev – svježi sir, šećer, griz, kiselo vrhnje, vanilin šećer i žumanjak – pomiješajte u blenderu. Miješajte dok smjesa ne dobije glatku konzistenciju.Slaganje torte:Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na površini posutoj brašnom. Premjestite ga u kalup koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Rubovi tijesta prislonite uz stijenke kalupa kako bi spriječili curenje nadjevaPripremljeni fil premažite preko kore i poravnajte. Pečenje:

Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 35 minuta, odnosno dok se nadjev ne stegne i ne dobije svijetlozlatnu boju.Izrada dizajna:Dok se kolač peče, umutite bjelanjke zajedno sa šećerom i limunovim sokom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Za optimalne rezultate preporučljivo je koristiti čiste zdjele i mikser.Kada se kolač ispeče, nanesite šam preko nadjeva i ponovo stavite kolač u pećnicu. Pecite još točno 12 minuta, dok šam ne dobije zlatnu nijansu i ne razvije “anđelove suze”. Hlađenje:

Izvadite kolač iz pećnice i stavite ga na hladnije mjesto da se ohladi. Nakon što se potpuno ohladi, prebacite ga u hladnjak da se stegne i da se na površini pojave suze.
Ne samo da je ovaj kolač vizualno impresivan, već je i nevjerojatno ukusan. Kombinacija kremastog nadjeva od sira, lagane šunke i hrskave korice stvara idealan sklad okusa i teksture. “Anđeoske suze” sigurno će oduševiti vaše goste i vjerojatno će postati omiljeni desert u vašem kućanstvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here