Dr. Samantha Rodman, klinička psihologinja s dvadesetogodišnjim iskustvom, ističe četiri bitna čimbenika koji dovode do smanjenja privlačnosti žena u očima njihovih muževa. Tijekom svog rada s pacijentima primijetila je različite pritužbe muževa i istaknula te značajne probleme kao glavne uzroke emocionalne odvojenosti između parova i propadanja brakova. Kao savjetnik za parove, često se susrećem s nizom pritužbi muškaraca i žena o njihovim vezama.

  • Iako svaki odnos ima svoje posebne karakteristike, tijekom svog iskustva s parovima primijetio sam stalne teme. Psihologinja identificira četiri najčešće pritužbe koje muževi iznose tijekom terapije za parove: “Osjećam se kao da sam izgubio entuzijazam. Iako su bitne komponente iste krovne konstrukcije, obično se mogu podijeliti u dvije različite kategorije, što je detalj koji mnoge žene možda neće prepoznati. U kategorije spada i intima i sve ostalo.

Brojni muškarci izražavaju osjećaje smanjene privlačnosti prema ženama ili nedostatak želje za njima. Međutim, vjerojatno je da većina muškaraca koji posjećuju savjetovalište za parove osjeća ljutnju zbog potpune nezainteresiranosti svojih žena za njih. Ove osobe otkrivaju da njihovi partneri razgovaraju o njihovoj karijeri dok zanemaruju razgovore o roditeljstvu, pokazuju minimalan interes za njihovo mišljenje i pokazuju apatiju prema njihovim hobijima i interesima izvan posla.

  • Često se primjećuje da kad se ovi muškarci vrate kući, njihove žene ih jedva prepoznaju, ostajući usredotočene na svoje telefone dok djeca tonu u san. Određeni muškarci vjeruju da sve dok ispunjavaju svoje obveze u vezi s brigom o djeci, kućanskim dužnostima i financijskim pitanjima, njihove žene neće biti zabrinute za aferu. Istraživanja pokazuju da je sporo emocionalno odvajanje koje se događa tijekom vremena značajno pridonijelo razvodu među parovima. Njezin fokus je previše koncentriran na djecu.

Suočavanje s partnerovom tjeskobom u vezi s djecom može biti značajan izazov. Često, kada muškarci izražavaju svoju ljutnju zbog onoga što doživljavaju kao opsjednutost ili brigu svojih žena za njihovu djecu, oni možda misle na žene koje se potencijalno suočavaju s kliničkim razinama tjeskobe. Zapravo, Harrisova anketa provedena za CVS Health otkrila je da je 40% zaposlenih majki dobilo dijagnozu anksioznosti ili depresije.

  • Obično su ovi muškarci opušteniji i upareni sa suprugama tipa A koje, bilo pozitivno ili negativno, svojoj djeci pružaju razinu pažnje daleko veću od one koju su sami dobivali od svojih roditelja. Ova dinamika može ponuditi uvid u komunikacijske stilove koje te žene dijele s majkama svojih muževa. 3. “Uvijek smo u žurbi, susrećemo se s stalnim krizama i ne nalazimo radost.

U suvremenom društvu žene se suočavaju s golemim pritiskom da uspiju u višestrukim područjima života, uključujući roditeljstvo, obavljanje kućanskih obaveza, postizanje ciljeva u karijeri i postizanje savršenstva u fitnesu i prehrani. Za žene koje su već podložne tjeskobi, to može rezultirati kućnom atmosferom koja je slična kampu za obuku ili kirurškoj sobi. Rezultat može biti katastrofalan kada ogorčeni muž pokuša preuzeti ulogu “glasa razuma” ili đavoljeg odvjetnika.

  • Bez obzira na motivaciju ili podrijetlo ove situacije, muškarci koji izraze ovu pritužbu često se povlače iz svojih domova, fizički ili mentalno, kao odgovor na pritiske okoline. 4. “U savjetovalištu za parove obično ne čujem da se to izravno izražava, ali to često ostaje skriveno ispod raznih drugih pritužbi: predala se vlastitog identiteta. Brojni pojedinci, osobito oni koji cijene kondiciju i dobrobit, često dožive tugu i razočaranje kada se čini da je žena za koju su mislili da je jednako posvećena postala, po njihovom mišljenju, apatična.

Doista, ova pritužba često proizlazi iz izvornog pitanja: muškarac se osjeća obeshrabreno kada se čini da žena manje obraća pozornost na njegove stavove o svom izgledu nego što je prije bila, što ga navodi da pomisli da njezine promjene u izgledu znače slabljenje interesa, smanjenje njezinog naklonost prema njemu ili smanjeni značaj njezina romantičnog života. Ako se ne riješi, ovaj problem može zasaditi korijene koji bi u konačnici mogli uništiti brak.

  • To se događa kada žena, nekoliko godina nakon svog najmlađeg djeteta, često ulazi u način preživljavanja gdje brige o njezinoj kondiciji ili težini postaju sekundarne; ovo je tipična faza koja zahtijeva razumijevanje njenog muža. Nakon što djeca započnu svoje osnovno obrazovanje, mnoge žene koje su prije imale fitnes kao prioritet sklone su ponovno usmjeriti svoj fokus na njega.

Nažalost, ako se te žene sjete da su njihovi muževi otvoreno kritizirali ili im je nedostajala podrška tijekom njihove intenzivne usredotočenosti na odgoj male djece, mogle bi odlučiti prekinuti brak. S druge strane, ako žena zanemaruje svoju kondiciju dok joj je muž to prioritet, ta razlika u konačnici može dovesti do značajne nekompatibilnosti, a da pritom ne sugerira da je muž površan.

  • Površno je da netko doživljava nezadovoljstvo s partnerom koji više ne dijeli zajednički temeljni interes ili filozofiju. Ako se vi ili vaš partner suočavate s bilo kojim od ovih izazova, a još niste otišli na savjetovanje za parove, možda je vrijeme da razmislite o tome. Problemi ove vrste obično se ne rješavaju sami od sebe; obje osobe trebaju sudjelovati u dubokoj samorefleksiji i priznati vlastiti doprinos okolnostima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here