Jednostavan jutarnji ritual za otvaranje vrata sreće – inspirisan Dalaj Lamom

Kako obično započinjete svoj dan? Možda vam je scenarij poznat – budilnik zazvoni, posegnete za dugmetom kako biste ga isključili, a zatim se trudite da prva šoljica kafe razbistri misli i pokrene vas u akciju. No, postoji način da dan započnete na daleko lepši i smireniji način, a to je uz jutarnju meditaciju koju preporučuje Dalaj Lama.

Umesto da se suočavate s neizvesnošću, možete svoj dan započeti zahvalnošću i mirom, stvarajući temelje za produktivnost, sreću i pozitivnu energiju. Šta bi se dogodilo ako biste, umesto stresa i užurbanosti, čim otvorite oči, započeli dan s mišlju kako ćete iskoristiti svaku priliku i biti ljubazniji i saosećajniji?

Da li mislite da biste mogli iz dana u dan postati bolji, da bi vaš život postao puniji i ispunjeniji? Prema Dalaj Lami, svako ima tu moć.

Njegov savet je jednostavan – započnite jutro meditacijom. Ova praksa ne samo da će vam pomoći da oslobodite telo i um od negativnih misli, već će vam omogućiti da zadržite fokus na pozitivnom tokom celog dana.

Jutarnja meditacija u 6 koraka – po savetu Dalaj Lame:

  1. Zauzmite udoban položaj.
    Nije važno da li sedite na stolici, ležite na jastuku ili ste na tepihu – bitno je da se osećate komforno. Neka telo bude u stanju potpune opuštenosti.
  2. Osetite svoje telo i opustite se.
    Zatvorite oči i usmerite pažnju na svaki deo svog tela. Pokušajte da opustite svaki mišić, svaki nerv. Dišite duboko i oslobodite napetost, prisutnu bilo gde u telu.
  3. Usredsredite se na disanje.
    Fokusirajte se na svoj dah. Primetite kako vazduh lagano ulazi i izlazi iz vašeg tela. Dišite prirodno, ne forsirajte ništa. Posmatrajte kako vaš dah teče i kroz koje delove tela prolazi.
  4. Prihvatite odvraćanje pažnje.
    Normalno je da vam misli lutaju. Vaš um će pokušavati da skrene pažnju na razne stvari, ali kada to primetite, samo se vratite na disanje, bez osuđivanja.
  5. Nastavite disanje još 5-7 minuta.
    Ostanite fokusirani na svoj dah tih nekoliko minuta. Ovo je sve što treba da radite kako biste postigli stanje smirenosti.
  6. Potpuno se opustite pre završetka meditacije.
    Pre nego što završite, ponovo preispitajte svoje telo, oslobodite bilo kakvu preostalu napetost i tek tada završite meditaciju.

Svako jutro započnite ovim jednostavnim ritualom, i kako Dalaj Lama kaže, vrata sreće će se otvoriti. Ova meditacija ne zahteva puno vremena, a može doneti velike promene u vašem raspoloženju i energiji tokom dana.


Prema Dalaj Lami, najveći dar koji imate jeste vaš život. Kad se probudite, podsetite se koliko ste srećni što imate priliku da iskoristite dan. Recite sebi: “Danas ću iskoristiti svu svoju energiju za rast, razvoj i otvaranje svog srca prema drugima. Potrudiću se da zadržim pozitivne misli, ljubaznost i vedrinu. Uspeću da sačuvam dobru energiju i koristim je na najbolji mogući način.”

Ova jednostavna jutarnja praksa može vam pomoći da preobrazite svoj život, da budete smireniji, srećniji i sa više pozitivne energije svakog dana. Isprobajte ovu meditaciju i posmatrajte promene u svom životu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here