Današnja priča fokusira se na život jednog od najbogatijih ljudi u istoriji – Davida Rockefellera – i njegovu neobičnu borbu za dugovečnost. David Rockefeller nije bio samo najstariji milijarder, već i istaknuti bankar i filantrop, a njegov uticaj se protezao daleko izvan tih uloga. Kao poslednji preživeli unuk čuvenog naftnog magnata Johna D. Rockefellera, David je nasledio ogromno porodično bogatstvo, što mu je omogućilo veliku moć i uticaj tokom celog života.

Njegov život nije bio samo priča o bogatstvu, već i o trajnom uticaju u različitim sektorima, od bankarstva i obrazovanja do umetnosti. David Rockefeller je bio u srcu velikih političkih i društvenih mreža, a njegov uticaj se osećao u Washingtonu, New Yorku, ali i širom sveta. Mnogi svetski lideri su ga poznavali, među kojima su bili Nelson Mandela, Deng Xiaoping, iranski šah, kao i egipatski predsednik Anwar el-Sadat.

Porodična pozadina i obrazovanje

David je bio najmlađi od šestoro dece i rođen je 12. juna 1915. godine u New Yorku. Njegov otac, John D. Rockefeller Jr., bio je jedini sin čuvenog Johna D. Rockefellera. Nakon što je završio studije na Univerzitetu Harvard i Londonskoj školi ekonomije, David se 1940. godine oženio sa Margaret McGrath, i zajedno su podigli šestoro dece. Njegova profesionalna karijera dostigla je vrhunac kada je postao predsednik i izvršni direktor banke Chase Manhattan tokom 1970-ih. U tom periodu, igrao je ključnu ulogu u rešavanju finansijske krize koja je pogodila New York.

Filantropija i doprinos umetnosti

David Rockefeller bio je i veliki filantrop, posvetivši veliki deo svog bogatstva humanitarnim ciljevima. Njegove donacije su bile značajne. Ostavio je 225 miliona dolara Fondu braće Rockefeller, organizaciji posvećenoj unapređenju društvenih promena. Takođe je donirao 100 miliona dolara Muzeju moderne umetnosti, koji je njegova majka Abigail Rockefeller suosnovala 1929. godine. Uz to, Rockefeller je dao još 100 miliona dolara Univerzitetu Harvard, čineći ga jednim od najznačajnijih donatora tog perioda. Prema izveštajima iz 2016. godine, njegova neto vrednost procenjena je na preko 3 milijarde dolara.

Jedna od njegovih značajnih uloga bila je na čelu Muzeja moderne umetnosti, gde je podsticao korporacije da kupuju umetnička dela i podržavaju muzeje. Njegova posvećenost umetnosti bila je duboka i dugotrajna, a njegov doprinos ovoj oblasti bio je od neprocenjivog značaja.

Želja za dugovečnošću

Uprkos brojnim postignućima i velikom bogatstvu, Rockefeller je bio poznat po svojoj opsesiji dugovečnošću. Često je govorio o svojoj želji da živi barem 200 godina. U nastojanju da produži svoj život, podvrgao se čak šest transplantacija srca, od kojih je poslednja izvedena kada je imao 99 godina. Ova borba za dugovečnost izazivala je pažnju medija, ali i skeptičnih komentara.

“Svaki put kada dobijem novo srce, osećam nalet vitalnosti i snage,” izjavio je David, samo 36 sati nakon što je imao šestu transplantaciju srca. Njegov optimizam nije prestajao, uprkos činjenici da su mu godine već bile duboko u stogodišnjici života. Takođe je preživeo i dve transplantacije bubrega, što ga je činilo medicinskim fenomenom.

Misteriozni aspekt njegove ličnosti

Iako je bio poznat po svojim filantropskim delima, neki su tvrdili da David Rockefeller nije bio ličnost koja je ostavljala pozitivan utisak na sve. Postojale su priče o njegovom izgledu i pogledu, koji su neki opisivali kao jezive. Novinar Dave Derby prisetio se susreta sa Rockefellerom u hotelu Four Seasons u Dablinu, gde je opisao kako mu je pogled na lice ovog milijardera “zaledio krv u venama”.

Derby je opisao njegovo prisustvo kao neprijatno, navodeći da su njegove oči izgledale poput “beživotnih kugli” koje su stvarale osećaj nelagode. Ove priče samo su dodatno podgrejale mitove i misterije oko Rockefellera, čineći ga i dalje intrigantnom figurom čak i posle njegove smrti.

Zaključak

David Rockefeller je umro u 101. godini, ostavivši za sobom nasleđe koje se proteže mnogo dalje od bogatstva koje je nasledio. Njegova strast prema filantropiji, umetnosti i ambicija za produžetkom života bili su ključni aspekti njegovog životnog puta. Iako nije doživeo 200 godina kako je želeo, ostavio je neizbrisiv trag u mnogim sferama društvenog i kulturnog života.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here