Tragična priča četverogodišnjeg Mathewa Radera upozorava roditelje na opasnosti koje se kriju i u svakodnevnim stvarima u kući, poput začina. Mathew je u kuhinji pronašao ormarić sa začinima, koje roditelji često ostavljaju bez nadzora, ne razmišljajući da bi mogli predstavljati prijetnju djeci. Nakon što je uzeo žlicu cimeta, Mathew se ubrzo našao na podu, gušeći se i doživljavajući napadaj. Njegova majka, Briana, odmah ga je odvela u bolnicu, no, nažalost, bilo je prekasno da mu spase život.

Briana je s dubokom tugom izjavila: “Bio je potpuno zdravo dijete, bez ikakvih problema. Počeo se gušiti čim je stavio cimet u usta. Izgledalo je kao da doživljava napad, a zatim se samo srušio.” Slomljena majka odlučila je podijeliti svoju bolnu priču kako bi upozorila druge roditelje da ne naprave istu grešku.

Na internetu već godinama kruži opasan izazov poznat kao “Cimet izazov”, gdje sudionici pokušavaju progutati veliku količinu cimeta, a to snimaju kamerom. Problem je u tome što je ovaj izazov vrlo opasan. Cimet u prahu može zatvoriti dišne puteve i izazvati gušenje, jer je suhi prah teško progutati u velikim količinama. Udisanje cimeta također može oštetiti pluća i izazvati ozbiljne upale, infekcije ili čak smrtonosne komplikacije.

Cimet sadrži cimetaldehid, tvar sličnu formaldehidu, koja može izazvati upalu sluznice i iritaciju kože ako se udahne kroz nos. Tijekom “Cimet izazova” dolazi do intenzivnog kašljanja, gušenja i povraćanja, a često i dehidracije zbog pojačane žeđi. U ozbiljnijim slučajevima, posljedice mogu uključivati pneumoniju, tešku upalu pluća i čak prestanak rada pluća, kao što je bilo u Mathewovom slučaju.

“Progutati cimet može biti smrtonosno, a to je nešto na što djeca i stariji koji se odluče na ovaj izazov ne obraćaju dovoljno pažnje,” upozorava Briana. Nakon gubitka svog sina, objavila je dirljiv status na Facebooku, gdje je podijelila svoje osjećaje povodom ove tragedije.

“Neizmjerno sam zahvalna na svoj podršci koju primamo. Svi ste zaista divni. CNN sada želi prenijeti Mathewovu priču kako bi podigao svijest o rizicima. To mi pomaže u zacjeljivanju slomljenog srca. Pomisao da priča moga sina može spasiti život nekog drugog donosi mi utjehu. Moj Mathew je bio voljen, a i on je volio sve. Počivaj u miru, moj mali anđele. Nedostaješ nam više nego što se to može opisati riječima.”

Ova srcedrapajuća priča služi kao upozorenje svim roditeljima i starateljima da uvijek imaju na umu sigurnost svoje djece, čak i kada su u pitanju svakodnevni predmeti koji na prvi pogled ne djeluju opasno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here