Promene na koži mogu biti indikatori različitih nutritivnih nedostataka u organizmu. Prema članku sa miss7zdrava, ove promene često ukazuju na nedostatak određenih vitamina i minerala, što može biti korisno za prepoznavanje potreba vašeg tela za specifičnim nutrijentima.

Nedostatak željeza, cinka i vitamina B, posebno B3 (niacina), B2 (riboflavina) i B12, može se manifestirati kao ispucale usne. Ova pojava prevladava među pojedincima koji se pridržavaju vegetarijanske prehrane, budući da ispunjavanje ovih prehrambenih potreba isključivo putem biljnih izvora može biti izazovno. Kako biste ublažili ovo stanje, preporučljivo je povećati konzumaciju hrane koja obiluje ovim esencijalnim nutrijentima.

Preporučuje se uključivanje blitve, kikirikija, mahunarki poput leće, mesa peradi, lososa, tune, jaja, školjki i rakova u vašu prehranu. Osim toga, vitamin C pomaže u apsorpciji željeza i jača imunološku funkciju, zbog čega je korisno kombinirati ove namirnice s povrćem poput brokule, crvene paprike, kelja i cvjetače.

Ako primijetite crveni osip i osjetite gubitak kose na licu, to bi mogao biti znak nedovoljne razine vitamina B7 ili biotina, koji ima vitalnu ulogu u održavanju zdrave kose. Apsorpciju biotina može otežati konzumiranje sirovih jaja, budući da ona sadrže protein koji se zove avidin. Međutim, tome se možete suprotstaviti tako da u svoju prehranu uključite više tvrdo kuhanih jaja jer kuhanje eliminira učinke avidina. Osim toga, uključivanje namirnica poput lososa, avokada, gljiva, brokule, soje, oraha, malina i banana u vaše obroke može osigurati velike količine biotina i doprinijeti obnovi zdravlja kose.

Ako primijetite promjene na koži koje podsjećaju na akne na raznim dijelovima vašeg tijela poput lica, ruku, bedara i stražnjice, to može biti pokazatelj nedostatka esencijalnih masnih kiselina i vitamina A i D. Kako biste poboljšali stanje svoje kože, preporuča se povećati konzumaciju hrane bogate ovim nutrijentima. U prehranu uključite losos, sardine, orašaste plodove poput oraha i badema, kao i sjemenke poput lana i konoplje.

Zeleno povrće poput mrkve, slatkog krumpira i crvene paprike izvrsni su izvori vitamina A koji je ključan za zdravlje kože. Osim toga, provođenje samo 10 minuta na suncu svaki dan može potaknuti proizvodnju vitamina D u vašem tijelu, koji također igra vitalnu ulogu u održavanju zdrave kože.Primjenom ovih različitih prijedloga možete učinkovito prepoznati i ispraviti potencijalne nedostatke u prehrani koji mogu utjecati na dobrobit vaše kože. Ako primijetite bilo koju od ovih promjena, bilo bi mudro promijeniti svoju prehrambenu praksu i obratiti se stručnjaku za daljnje upute i moguću procjenu.

bonus tekst:

Uključivanje redovite tjelesne aktivnosti u dnevnu rutinu ključno je za očuvanje zdravlja i opće dobrobiti. Bez obzira na vaše fizičko stanje ili godine, vježbanje nudi brojne prednosti za tijelo i um. Evo nekoliko bitnih razloga zašto bi tjelesna aktivnost trebala biti prioritet u vašem svakodnevnom životu.

Održavanje zdrave težine jedna je od primarnih dobrobiti bavljenja redovitom tjelesnom aktivnošću. Ako ste aktivni, imate priliku sagorjeti kalorije, učinkovito smanjujući rizik od prekomjerne težine ili pretilosti. Nadalje, tjelovježba igra ključnu ulogu u jačanju mišića i kostiju, što je posebno važan aspekt kako napredujete kroz proces starenja.

Tjelesna aktivnost, kao druga točka, ima pozitivan učinak na psihičko blagostanje. Čin vježbanja potiče oslobađanje endorfina, hormona koji poboljšavaju raspoloženje i ublažavaju stres i tjeskobu. Osim toga, redovito vježbanje može dovesti do poboljšane kvalitete sna, što zauzvrat ima povoljan učinak na mentalno zdravlje.

Redovita tjelesna aktivnost pozitivno utječe na kardiovaskularno stanje. Sudjelovanje u aktivnostima poput hodanja, trčanja, vožnje bicikla ili plivanja može učinkovito smanjiti vjerojatnost srčanih bolesti smanjenjem krvnog tlaka i povećanjem protoka krvi.

Na kraju, bavljenje tjelesnom aktivnošću nudi izvrsnu priliku za društvenu interakciju i poticanje društvenih veza. Bilo da se odlučite učlaniti u fitness klub, sudjelovati u grupi za trčanje ili jednostavno vježbati s prijateljima, zajedničko bavljenje aktivnostima može poboljšati vaš društveni krug i poslužiti kao dodatni izvor motivacije.

Uključivanje redovite tjelesne aktivnosti u vaš svakodnevni raspored ključna je mjera za davanje prioriteta vašoj dobrobiti. Specifična vrsta aktivnosti kojom se bavite nije od najveće važnosti; ono što je uistinu važno je nastaviti se kretati i u tome pronaći zadovoljstvo!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here