Grah je poznat kao izuzetno hranjiva namirnica, ali također ima reputaciju da može uzrokovati nelagodu zbog nakupljanja plinova i nadutosti. Unatoč tome, grah, bez obzira na sortu, pruža mnoge zdravstvene benefite. Niskokaloričan i bez glutena, grah je odličan izbor za sve, uključujući osobe s intolerancijom na gluten. Pored toga, bogat je proteinima, vitaminom B, folnom kiselinom, te posebno vlaknima, koja doprinose smanjenju kolesterola i podržavaju zdravlje probavnog sustava.

Osim što je dobar izvor vlakana, grah nudi i magnezij i željezo, minerale koji su ključni za zdravlje kardiovaskularnog sustava i izgradnju mišića. Iako mnogi povezuju grah s problemom plinova, on zapravo nudi značajne antioksidativne prednosti koje pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu.

Međutim, nadutost i plinovi povezani s konzumacijom graha mnoge ljude odvraćaju od uživanja u ovoj zdravoj namirnici. No, postoje učinkoviti načini kako smanjiti te neugodne simptome. Jedan od najboljih načina je namakanje graha. Kada se grah natopi nekoliko sati ili, još bolje, preko noći, dolazi do omekšavanja njegovih spojeva, što pomaže smanjiti nakupljanje plinova nakon konzumacije. Tradicionalni savjeti iz kuhinja naših baka naglašavaju važnost dugog namakanja u vodi kako bi se smanjila tendencija stvaranja plinova.

Osim namakanja, postoji još jedan trik: dodavanje začina poput lovorovog lista, kumina, mažurana, majčine dušice ili đumbira tijekom kuhanja može značajno umanjiti stvaranje plinova. Ovi začini ne samo da poboljšavaju okus, već pomažu u razgradnji spojeva u grahu koji inače uzrokuju nadutost.

Bitno je napomenuti i da pravilno kuhanje graha igra ključnu ulogu. Ako grah nije dovoljno kuhan, može povećati stvaranje plinova. Kuhanje na polaganoj vatri tijekom dužeg vremena, umjesto na visokim temperaturama, pomaže da se grah potpuno skuha i time smanji mogućnost neugodnosti. Također, pranje graha, bilo da je riječ o suhom ili konzerviranom grahu, uklanja višak šećera koji je glavni uzrok stvaranja plinova.

Nadalje, neki kuhari savjetuju da se grah može kuhati u nekoliko faza, gdje se voda mijenja više puta tijekom kuhanja. Time se dodatno smanjuje mogućnost pojave neugodnih plinova. Tri ciklusa kuhanja s izmjenom vode mogu učiniti grah lakšim za probavu.

Za one koji su skloni nadutosti ili plinovima, konzervirani grah se također može pripremiti na sličan način. Pranje konzerviranog graha uklanja većinu natrija, ali i dio spojeva koji uzrokuju plinove, čineći ga pogodnijim za probavu.

U zaključku, grah može biti izvanredna i zdravija opcija u mnogim jelima, ali je važno znati kako ga pravilno pripremiti. S odgovarajućim tehnikama kuhanja i začinima, moguće je uživati u svim njegovim zdravstvenim prednostima bez neugodnosti poput plinova i nadutosti. Pravilna priprema graha ključna je za maksimiziranje njegovih nutritivnih koristi, a s pravim pristupom, grah postaje lako probavljiva i zdrava namirnica koja doprinosi vitalnosti organizma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here