Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, ponovno se obratio javnosti svojim prepoznatljivim stilom govora, prepunim optužbi, zamjena teza i iskrivljenih činjenica. Svaki put kada se obraća naciji, čini se da traži nove krivce za probleme Srbije, skrećući pažnju s vlastitih neuspjeha.

U ovom teatralnom nastupu, koristeći tablu za crtanje navodnih planova za “uništenje Srbije”, Vučić je priredio predstavu koja bi se mogla opisati kao “dostojna Oskara”. Suština je da ni oni najlakovjerniji ne vjeruju u njegove tvrdnje.

TEMA SREBRENICA

Glavna tema Vučićevog obraćanja bila je komemoracija u Srebrenici povodom 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima i navodnim pozivima na rat, koje je Vučić iščitao iz govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića.

Na početku svog govora, Vučić je pričao o ekonomskom napretku Srbije, nabavci lijekova, voća i hrane. Zatim je izašao pred tablu i “crtao” šemu plana za uništenje Srbije u kojem, prema njegovim riječima, sudjeluje i “političko Sarajevo”.

Vučić tvrdi da se Srbija suočava s političkim izazovima koje nije sama stvorila. Naveo je sukob u Ukrajini kao jedan od razloga zašto je Srbija “politički iscjepana” i ekonomski pogođena. Prema Vučiću, Srbija je žrtva moralnog sakaćenja od strane susjeda koji, navodno, služe stranim interesima.

“Sukob u Ukrajini mnogi u okruženju koriste kao priliku za konačni napad na Srbiju. Samo uništena Srbija, s iscjepkanom teritorijom, može biti dobrodošla Srbija,” rekao je Vučić dramatično, prišavši tabli da dalje objašnjava.

Dok je govorio o tobožnjim “napadima” na Srbiju povodom obilježavanja 29 godina od genocida u Srebrenici, nije propustio priliku da sebe predstavi kao žrtvu. Međutim, zaboravio je spomenuti odgovornost Srbije za zločine počinjene u prošlosti.

“Prije 24 sata pratili smo događaje iz Srebrenice, obilježavanje 29 godina od ‘masakra u Srebrenici’. Umjesto da to bude prilika za riječi pomirenja i poštovanja prema žrtvama, Srbija i njeni građani bili su izloženi uvredama, neistinama i prijetnjama. Zašto se to dešava?”, pitao je Vučić.

PLAN POSTOJI

Navodni plan za uništenje Srbije, prema Vučiću, sastoji se od četiri tačke.

“Čuli smo bezbroj puta da se Srbija militarizuje i da se priprema na rat. Oni se pozivaju na međunarodnu podršku, ne želeći da razgovaraju sa Srbima, nego žele da imaju podršku međunarodne zajednice kako bi uništili Srbiju. Evo kako: od revizionizma do lažnih optužbi da Srbija želi rat,” rekao je Vučić.

Kao drugu tačku naveo je pokušaj gušenja ekonomskog napretka Srbije i lažnog predstavljanja podataka, kao i usporavanje evropskog puta Srbije. Treća tačka je, prema njemu, političko-medijska kampanja.

 

“Za sve ovo potrebna je političko-medijska agresija. Vidite to kroz rad evropskih i svjetskih medija. Mediji regionalni i srbijanski prikrivaju ekonomske uspjehe Srbije,” rekao je Vučić.

Četvrta tačka, prema njemu, je priželjkivanje sukoba i intervencija NATO-a.

“Jasno je da mnogi u regionu čekaju priliku da isprovociraju Srbiju kako bi je slomili,” rekao je Vučić.

Zaključio je da su se mogli čuti “nedvosmisleni” pozivi na rat, ponavljajući sintagme o “velikosrpskim projektima”.

“Ovo je jasno targetiranje. Cilj je kraj Srbije. Tek tada će Balkan biti miran i stabilan,” rekao je Vučić.

Na kraju svog govora, pročitao je iskaz navodnog svjedoka o zločinima Nasera Orića i Armije BiH nad Srbima u Bratuncu.

“Ovim putem poručujem da ne želimo ratovati sa Bošnjacima. Nadam se da neće krenuti u ukidanje Republike Srpske,” zaključio je Vučić.

VIDEO OVDE POGLEDAJTE

https://x.com/FIGHT_4_RIGHT_S/status/1811711162439913694?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1811711162439913694%7Ctwgr%5Ecc0ad89867a500775640930cd9b47732ace92d8b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.klix.ba%2Fvijesti%2Fbih%2Fnije-sala-vucic-stao-pred-tablu-pa-u-pet-tacaka-iznio-pakleni-plan-kojim-bih-zeli-unistiti-srbiju%2F240712094

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here