Til (21), koji je nestao u Njemačkoj prije sedam godina, konačno se vratio kući.

U septembru 2017. godine, kada je imao samo 15 godina, spakovao je ranac sa odjećom, novčanik od 300 eura i konzolu za igru. Policija ga je godinama tražila, ali ga nikada nije pronašla. Tek u aprilu Till je konačno stupio u kontakt sa svojim roditeljima, a nekoliko dana kasnije vratio se u njihov dom. Njegova majka, Roza Marija, nije mogla da gleda svog sina. „Evo me, uživam u miru i tišini“, rekao je.

Tek tada su otkriveni razlozi njegove odluke da pobjegne. „Kada sam imao 15 godina, jedino što sam želeo je da budem nevidljiv ili da nestanem. Hteo sam samo da pobegnem od loših komentara od kolega iz razreda, koji se nisu svaki dan vređali, koji su me maltretirali jer sam bio gojazan, “ objasnio je. Kasnije je otkrio da više ne želi da ide u tu školu i da roditeljima i braći nije ispričao svoje iskustvo. Tog hladnog septembarskog dana, Thiel se ukrcao na voz za Lingen, mali grad u Donjoj Saksoniji. Želio je da upozna prijatelja kojeg je upoznao dok je igrao online igrice. Nakon nekoliko dana obratio se kancelariji za mlade. Međutim, kada im je ispričao šta se dogodilo, nisu bili previše prijemčivi za njegovo pitanje.

Kada sam im rekao kroz šta prolazim, nisu me shvatili ozbiljno. Rekao sam im sve što mi je bilo na umu. Rekao sam im da ne idem kući dok maltretiranje u školi ne prestane. Plašio sam se Tila Rekao je: „Želim ići kući, ali se više bojim povratka u školu. Morao sam da presjednem u Dizeldorfu i kada sam izašao iz voza odlučio sam da pobjegnem. “

Nakon što je odlučio da ne ide kući, ostao je nedelju dana u blizini železničke stanice. Nekad je spavao na stanici, nekad na ulici. “Vremenom sam upoznao ljude na ulici i sprijateljio sam se sa dvojicom beskućnika. Živjeli smo u napuštenoj hali u industrijskoj zoni. Nas troje smo dijelili sve što smo imali. To je ono što živimo godinu dana”, on objašnjeno. Sva trojica su od tada ostali bez posla. “Nismo hteli da krademo ili radimo bilo šta nezakonito. Onda je prijatelj čuo za posao u Berlinu za nas troje, pa smo otišli tamo. Sve sam ponovo stavio u ranac i otišao. Sedam godina sve što sam ikada vlasništvo je bilo parkirano u tom rancu”, rekao je.

Kada su radili u Berlinu, bili su neprijavljeni, a Thiel je uvijek bio zabrinut da će neko otkriti njegov identitet. “Koristili smo samo javne telefone ili pozajmljivali mobilne telefone. Morao sam paziti da se ne razbolim jer nisam imao osiguranje. Srećom, sve je prošlo bez problema”, rekao je.

U junu 2022. godine emitovana je emisija o njegovom nestanku. Naknada od 5.000 eura naknadno je objavljena za informacije koje bi dovele do njegovog boravišta. Postepeno je počeo da shvata da želi da se vrati roditeljima. U aprilu ove godine skupio je hrabrost da ocu pošalje poruku preko pozajmljenog mobilnog telefona. “Moji roditelji nisu bili ljuti što sam pobjegao. Bili su sretni što smo ponovo zajedno”, rekao je. Teal sada svakodnevno pomaže ocu oko posla u šupi i pokušava nadoknaditi svo vrijeme koje su izgubili s njegovim roditeljima.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here