Razumemo da će to biti veliki izazov za vas, ali ako imate ove zdravstvene probleme, strogo se savetuje da izbegavate rajčice. Rajčice, omiljeno sočno crveno voće bogato likopenom i poznato po osvežavajućem ukusu, širom sveta su popularne i smatraju se bezbednom i visoko nutritivnom namirnicom; međutim, važno je napomenuti da rajčica može imati određene štetne efekte.

  • Prema Onlymyhealthu, pojedinci koji imaju specifične simptome mogu pripadati određenoj kategoriji za koju se preporučuje izbjegavanje konzumacije rajčice. Rajčice, zbog svoje visoke kiselosti, mogu izazvati žgaravicu kod osoba s gastritisom ili gastroezofagealnim refluksom, stanjem poznatim kao želučani refluks. Vrijedno je spomenuti da čak i ako ste dobrog zdravlja i nemate ove probavne probleme, prekomjeran unos rajčice ili umaka od rajčice i dalje može rezultirati ovim neugodnim simptomima.

Možda je iznenađenje, ali konzumacija prekomjerne količine rajčice zapravo može uzrokovati nelagodu u zglobovima. To je zato što rajčice sadrže spoj pod nazivom solanin, koji je alkaloid koji potiče nakupljanje kalcija u tkivima. Kada postoji višak kalcija u tkivima, to može dovesti do upale, oticanja i bolova u zglobovima. Nakupljanje kalcija u tkivima potencijalno može rezultirati komplikacijama s bubrezima.

Zadubimo se u temu skladištenja kalcija. Vrijedno je napomenuti da rajčice posjeduju značajnu količinu oksalata, tvari koja može predstavljati izazov kada se pretjerano konzumira i potencijalno doprinijeti stvaranju bubrežnih kamenaca. Osim toga, ovo divno crveno voće može se pohvaliti visokim sadržajem kalija, koji može utjecati na rad bubrega. Ključno je biti oprezan ako već imate probleme s bubrezima.

Histamin, sastojak koji jača imunološki sustav, nalazi se u rajčici i igra ključnu ulogu u zaštiti organizma od virusa i bakterija. Možda je neočekivano, ali alergijske reakcije izazvane histaminom u pastrnjaka zapravo su vrlo česte i mogu rezultirati simptomima kao što su otečeni jezici ili osip, između ostalih neugodnih indikacija. Ipak, osobe kojima je dijagnosticirana alergija na rajčicu imaju mnogo teže simptome.

Sindrom iritabilnog crijeva je stanje koje se manifestira kao skup simptoma koji utječu na crijeva. Pojedinci koji pate od ovog stanja mogu osjetiti niz neugodnih simptoma, poput proljeva, bolnih grčeva, nadutosti, plinova i zatvora, kada konzumiraju rajčice. Kako bi se ublažili ovi simptomi, preporuča se suzdržati se od konzumiranja kiselih namirnica, uključujući i rajčice.

Konzumacija odgovarajuće količine likopena, pigmenta koji se nalazi u rajčicama, kao i u drugim izvorima hrane, može pružiti značajne kardiovaskularne prednosti. Međutim, prekomjerna konzumacija može dovesti do razvoja likopenodermije ili promjene boje kože. Hrana s visokom razinom kiselosti, poput rajčice, može nadražiti mjehur i utjecati na funkcionalnost mokraćnog sustava.

Za osobe koje pate od urinarne inkontinencije ili su osjetljive na druge urinarne probleme, preporuča se izbjegavati konzumaciju kisele hrane. Čak ni sam čin kuhanja rajčice neće ublažiti ove brige, jer su umak od rajčice i kečap još manje poželjne alternative.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here