Pre deset godina donela sam tešku odluku da ostavim svoje tek rođeno dete i dečka kako bih se preselila u predivan engleski grad. Poštujući njegove želje, nisam pokušavala da stupim u kontakt niti da se vratim, jer je jasno rekao da ne želi da me čuje ako odem. No, nedavno sam skupila hrabrost i otišla do njihove kuće, gde sam pokucala na vrata.

 • Na moje veliko iznenađenje, njegova supruga, koja je trenutno trudna s njihovim drugim djetetom, srdačno me dočekala u njihovu domu. Važno je napomenuti da je tada bila sama, a prije toga smo se susretali i priznavali jedno drugome prisustvo. Rekla mi je da rijetko iznosim osobne anegdote, a zanimljivo je da je moje dijete oslovljava s “mama”.

Po dolasku djece obuzeo nas je neodoljiv strah. Sama prisutnost mog vlastitog potomka smjesta me dirnula do suza. S mirnim i staloženim držanjem, rekao mi je da odem. Iako već neko vrijeme nisam razmišljala o njihovom postojanju, sada je zavladala intenzivna žudnja za stvaranjem dublje veze sa svojim djetetom. Sve za čim žudim je kratka razmjena, jednostavan razgovor; Ne tražim ništa osim toga.

bonus tekst:

Banane: Sveobuhvatan Pregled

Banane (Musa spp.) su jedno od najstarijih i najvažnijih voća na svetu. Njihova bogata istorija, botaničke karakteristike, nutritivna vrednost, široka primena i uticaj na ekonomiju čine ih fascinantnim i značajnim voćem. U ovom tekstu ćemo istražiti sve aspekte banane, od njihovog porekla i uzgoja do uloge u ishrani i globalnom tržištu.


Botaničke Karakteristike

Banane pripadaju rodu Musa, koji obuhvata nekoliko vrsta i hibrida. Biljka banana je velika zeljasta biljka koja može doseći visinu do 7 metara, iako se često naziva drvetom, ona je tehnički zeljasta zbog odsustva drvenaste stabljike. Listovi su veliki, dugi, i široki, često se spiralno uvijaju. Cvasti se razvijaju u obliku cvetnog klasja, sa velikim, ljubičastim ili crvenkastim braktejama koje prekrivaju cvetove.

Plod banane je bobica koja raste u grupama, poznatim kao “ruke”, na cvetnom klasju nazvanom “čokot”. Plodovi su tipično izduženi i zakrivljeni, sa glatkom, zelenom do žutom pokožicom koja se lako ljušti, otkrivajući mesnati deo unutra.


Poreklo i Istorija

Banane su poreklom iz tropskih oblasti jugoistočne Azije, naročito Indije, Filipina, Malezije i Indonezije. Njihovo gajenje i korišćenje datira unazad nekoliko hiljada godina. Prvi dokazi o kultivaciji banana potiču iz Papue Nove Gvineje pre oko 8.000 godina.

Odavde su banane proširene na tropske oblasti Afrike i Madagaskara. U kasnijim vekovima, banane su stigle do Bliskog Istoka i severne Afrike, a zatim su ih arapski trgovci doneli u južnu Evropu. Banane su konačno stigle u Ameriku tokom kolonijalne ere.

Glavne Sorte Banana

Postoji mnogo sorti banana, koje se razlikuju po obliku, veličini, boji, ukusu i načinu konzumiranja. Najpoznatije sorte uključuju:

 1. Cavendish: Najčešće uzgajana i prodavana sorta u svetu. Ima glatku žutu pokožicu i slatko meso.
 2. Plantain: Veća, škrobnata banana koja se obično kuha ili prži pre konzumiranja. Ima čvršću teksturu i manje slatkoće u poređenju sa desertnim bananama.
 3. Red Banana: Manja sorta sa crvenkastom pokožicom i slatkim, aromatičnim mesom.
 4. Burro Banana: Kratka i debele kože, ova sorta ima blag, kremast ukus kada je zrela.
 5. Lady Finger: Manje banane sa tankom kožom i veoma slatkim ukusom.

Nutritivna Vrednost

Banane su bogate hranljivim materijama i sadrže niz vitamina i minerala koji su važni za ljudsko zdravlje. Neke od ključnih nutritivnih vrednosti banana uključuju:

 • Kalijum: Banane su poznate po visokom sadržaju kalijuma, koji je ključan za održavanje zdravlja srca, regulaciju krvnog pritiska i normalnu funkciju mišića i nerava.
 • Vitamin C: Pomaže u jačanju imunog sistema, apsorpciji gvožđa i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.
 • Vitamin B6: Podržava metabolizam proteina, proizvodnju neurotransmitera i formiranje hemoglobina.
 • Vlakna: Pomažu u zdravlju probavnog sistema, promovišući redovno pražnjenje creva i sprečavajući zatvor.
 • Mangan: Učestvuje u formiranju kostiju i metabolizmu ugljenih hidrata i masti.

Jedna srednje velika banana (oko 118 grama) sadrži približno:

 • 105 kalorija
 • 27 grama ugljenih hidrata
 • 3 grama vlakana
 • 14 grama prirodnog šećera
 • 1 gram proteina

Zdravstvene Prednosti

 1. Podrška Probavi: Vlakna u bananama, posebno pektin i otporni skrob, pomažu u održavanju zdrave probave i prevenciji gastrointestinalnih problema.
 2. Zdravlje Srca: Visok sadržaj kalijuma i nizak nivo natrijuma pomažu u regulaciji krvnog pritiska i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
 3. Energetski Izvor: Banane su odličan izvor brze energije zbog prirodnih šećera i lako svarljivih ugljenih hidrata, što ih čini idealnim za sportiste i ljude sa aktivnim životnim stilom.
 4. Mentalno Zdravlje: Vitamin B6 i triptofan u bananama pomažu u proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji reguliše raspoloženje i može pomoći u borbi protiv depresije.
 5. Podrška Imunitetu: Vitamin C i drugi antioksidansi pomažu u jačanju imunog sistema i zaštiti od bolesti.

Kulinarska Primena

Banane su izuzetno svestrane u kulinarstvu. Mogu se jesti sveže, koristiti u pripremi slatkih i slanih jela, ili kao sastojak u različitim receptima. Evo nekoliko popularnih načina korišćenja banana:

 • Sveže: Jedan od najčešćih načina konzumacije je jesti banane sveže. Mogu se seći na kriške i dodavati u žitarice, jogurt ili salate.
 • Peciva: Banane su ključni sastojak u pripremi banana hleba, kolača, mafina i palačinki. Njihova prirodna slatkoća i vlažnost obogaćuju pečena jela.
 • Smutiji i Sokovi: Banane se često koriste kao baza za smutije i sokove zbog svoje kremaste teksture i slatkog ukusa.
 • Grickalice: Sušene banane su popularna grickalica, a mogu se naći i kao banane čips, koji se prži ili peče.
 • Kuhane i Pečene: Plantain banane se često kuvaju, prže ili peku i koriste se u slanim jelima u mnogim kuhinjama širom sveta.

Industrijska Primena

Banane se takođe koriste u industriji za proizvodnju različitih proizvoda:

 • Brašno od Banana: Dobija se sušenjem i mlevenjem zelenih banana, koristi se kao zamena za pšenično brašno u bezglutenskim proizvodima.
 • Banana Sirup: Ekstrakt banana se koristi kao prirodni zaslađivač u pićima i desertima.
 • Banana Vlakna: Koriste se za izradu papirnih proizvoda, tkanina i kompozitnih materijala.

Ekonomija i Tržište

Banane su jedan od najvažnijih izvoznika tropskih voćki na globalnom tržištu. Glavni proizvođači uključuju Indiju, Kinu, Filipine, Ekvador, Kolumbiju i Brazil. Međutim, Ekvador je vodeći izvoznik banana, opskrbljujući mnoge zemlje širom sveta.

Globalna trgovina bananama suočava se sa mnogim izazovima, uključujući bolesti, klimatske promene, i tržišne fluktuacije. Bolesti poput Panamske bolesti i Crne sigatoke prete proizvodnji banana, dok klimatske promene utiču na prinos i kvalitet plodova. Pored toga, tržišne cene banana mogu varirati zbog političkih i ekonomskih faktora.

Zaključak

Banane su mnogo više od običnog voća. Njihova bogata istorija, nutritivna vrednost i široka primena čine ih ključnim delom ishrane i kulture širom sveta. Od tropskih plantaža do supermarketa, banane su prisutne u svakodnevnim životima miliona ljudi, pružajući ne samo ukus i hranljive vrednosti, već i važan ekonomski doprinos. Njihova svestranost i zdravstvene prednosti čine ih neizostavnim voćem koje obogaćuje ishranu i poboljšava kvalitet života.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here