Neobična pojava iznenadila je domaćicu Ljiljanu Kostić u požeškom selu Zdravčići, nakon nevremena praćenog grmljavinom u njenom dvorištu Nešto se menja i na travi se pojavljuje misteriozni krug.

– Sumnjao sam, a u jednom trenutku sam sedeo ovde i pio kafu kao sada i grmeo. Odjednom, svjetla (munje) bljesnu ovako. Međutim, odjednom se vidi blistavo svjetlo, tik ispred kruga – Regina kaže da od kada se pojavio tajanstveni krug nije nestao, a ako uđete u taj krug, možda će biti izliječen. Bio sam samo tamo, i imao sam to sa kosilicom. Idite tamo, idite ovamo, ili uzmite rez, testirajte da li zacjeljuje. To još nisam uradila – rekla je ona i dodala da želi da joj neko objasni šta se dešava. Takođe je rekla da su gljive počelda rastu u misterioznim krugovima pravilnih oblika, ali još uvek nije otkrila vrstu.

Sve ovo povezujem sa svijećama, a tu nema ničega. Zato što svjetlost pada s neba, ona je prelijepa, i to je vrlo jaka svjetlost. Da, da, upravo je tu. Ovaj dio, to su pečurke, a evo još neke, evo, tek su se pojavile. Ljiljana je rekla da je to sve sama pečurka, ceo krug i da je želela da zna šta je to. Objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović. – Grom kao pojava, munja je svetlosni, a grmljavina zvučni deo. Sada se ovi snopovi naelektrisanih čestica kreću duž linija magnetnog polja. Pogodi tu munju koja dostiže milione stepeni. Možda ste vidjeli na snimku da kada grom udari u bilo koji predmet, tlo, udari i u zemlju, kuću, drvo, usamljeno drvo i tako dalje. Tako pogađa one objekte ili delove terena koji se ističu ili imaju više metala, a da ne govorimo o gvožđu, po svojoj strukturi, zemljištu, kamenu, posebno stenama – rekao je on i dodao:

Usamljeno drvo jer remeti strukturu magnetnog polja. Rekao bih, kao i usamljeni čovjek u travi prije, da je stajao, onda bi bio veća meta nego da je ležao, ili se negdje skrivao. Stoga su svi izbočeni objekti u prirodi podložniji udarima groma, a munja se kreće duž linija magnetnog polja. da spomenem Say, tamo sam naišao na povoljne uslove. Baš kao i ono dvorište. Dakle, tamo nema uzvišenja, ima kuće i tako dalje, ali munja, ta linija prolazi, linije magnetnog polja su podešene tako da pokazuje na njeno dvorište, a onda se struja iz jonosfere usmerava u njeno dvorište. Taj dio.

E sad, ovaj konkretan rezultat, nisam radio fizičku i hemijsku analizu i priznajem da ne znam te detalje, ali pošto je temperatura veoma visoka, milioni stepeni, menja hemijski sastav i dolazi do hemijskih reakcija na visokim temperaturama. I ovde je ista stvar, odnosno kada udari u čestice koje takođe imaju visoke termičke temperature, one ubrzavaju hemijske reakcije čega god udare, pa bi to mogao biti slučaj i ovde – objašnjava Todorović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here