Dušica, mama troje dece, vaspitačica i influenserka, započinje svoju ispovest pričom o devojčici koja je bila tiha, poslušna i mirna. Ta devojčica je morala da odraste pre vremena zbog teških životnih okolnosti. Iako je njen život bio pun izazova, priča se na kraju završava srećno.

  • Dušica Stamenković, stručna edukatorica, pobrala je priznanje za svoje očaravajuće aranžmane jela posebno osmišljene za djecu. Njezine zadivljujuće kreacije potaknule su je da postane istaknuta osoba na društvenim mrežama, gdje trenutno ima značajan utjecaj. Nedavno je na Instagramu podijelila svoje izvanredno putovanje.

    Kao izbjeglica živa su joj sjećanja na okuse parizerskog graha iz narodne kuhinje, čak i na crva kojeg je otkrila i nastavila jesti. Prisjeća se i pljesnivog kruha koji je majka čistila i podgrijavala na pari zbog nedostatka alternative. Hladnoća koja ježi do kostiju koju je osjećala dok je prodavala artikle na tržnici, očajnički pokušavajući zaraditi dovoljno novca da si kupi jaknu, urezana je u njezinu sjećanje. Još dan danas osjeća toplinu te jakne na leđima kad ju je prvi put obukla. Sada shvaća da ova jakna nije samo pružala tjelesnu toplinu, već i simbolizirala težinu svega što je bila prisiljena trpjeti od svoje nježne 15. godine.

    Danas je ta mlada djevojka procvjetala u zrelu ženu. Pronalazi radost i poštovanje u svom odgoju, jer otkriva kakav roditelj ne želi postati. Štoviše, usadio joj je razumijevanje da je sama odgovorna za vlastitu sudbinu i da mora uložiti nepokolebljiv napor da ostvari svoje želje. Naviknula se marljivo raditi, obnašajući brojne položaje u potrazi za svojim snovima. Prihvatila je pojam samopouzdanja, shvaćajući da se ne može osloniti na druge da je spase; ona jedina posjeduje moć oblikovanja vlastite budućnosti.

    Jednom davno doživjela je duboku ljubav, skrivenu od znatiželjnih očiju. Kako bi ga ugledala, krišom bi pobjegla kroz svoj prozor. Ona mu se povjerila, izlivši svoje frustracije svojim životom, a on joj je ponudio jednostavno rješenje – da se oženi nakon što ona završi školovanje. Ovaj prijedlog zapalio je plamen bijesa u njoj, jer nije imala želju zamijeniti jedan problem drugim.Nakon što je ova priča kružila, počela je navala komentara, a među njima je i Dušica, na društvenim mrežama prepoznata kao Ignjatova majka, koja je podijelila svoje mišljenje.

    Sjećanje na njegov osmijeh i način na koji ju je gledao kad je izgovorio te riječi još uvijek joj je živo u umu. “Marljivo učite, dovršite školovanje, osigurajte si posao i osamostalite se”, savjetovao ju je. Nije mogla vjerovati što čuje. Sa samopouzdanjem je odgovorila: “Ali ja sam žena! Imam moć postići sve što zamislim!

Odjekujuća mantra “Možeš. Možeš. Možeš. Možeš!” neprestano je odzvanjalo u njezinu umu, ustrajalo je danima dok se nije transformiralo u obični goveđi zvuk “muukanja”. “Mogu. Mogu. Mogu!” internalizirala je s nepokolebljivom odlučnošću. I tako je, čak iu dobi od 17 godina, započela temelje za život koji trenutno prihvaća.

Već dulje vrijeme nije ostala povučena i prigušena. Razvila se u pojedinca koji se oslanja na sebe, izazivajući samu sebe kako bi potvrdila vlastita prava i borila se protiv unutarnjeg glasa koji je tjera da šuti, zadovoljavajući se minimumom. Ovaj glas, ukorijenjen u njoj od djetinjstva, odražava očekivanja društva od žena. To implicira da ženina domena pripada nekom drugom. Međutim, sazrela je i iza sebe ostavila one koji je koče u napretku, omalovažavaju je, podrezuju joj krila i podsjećaju na nedaće iz prošlosti za koje nikada nije bila kriva. Odbija prihvatiti krivnju za okolnosti izvan njezine kontrole, kao što je mjesto rođenja.

Nakon što je sazrela u majku troje djece, posjeduje izuzetnu samosvijest i hrabrost, zadržavajući istu nepokolebljivu odlučnost koju je pokazivala u mladosti. Vođena željom da bude neovisna i nikome dužna, traži mir, oslobođenje i spokoj.

Djevojčica koja je nekoć bila poslušna i smirena procvjetala je u neustrašivu ženu koja se ne boji krenuti na nova putovanja. Posjeduje hrabrost da se iščupa iz korijena kada joj nestane sreće i da prizna vlastitu pogrešivost.Objava koju je podijelila dobila je mnoštvo komentara podrške, a neki su čak izmamili suze onima koji su je čitali.

Emocije koje su me preplavile bile su neosporne dok sam ovo čitao. Čvrsto zagrli tu mladu djevojku i uvjeri je da je sada sve u redu. To je zaista neopisiva veličina snage koju posjeduje majka. Međutim, važno je priznati da nisu sve majke iste. Šaljite ljubav i zagrljaje, podignite glavu visoko i odlučno koračajte naprijed. Unatoč početnoj boli, razvod može dovesti do ispunjenijeg života ispunjenog mirom i zadovoljstvom. To je izazovno putovanje, ali ono koje također obećava i ohrabruje.

Ovaj odlomak ima potencijal nadahnuti i motivirati nebrojene žene koje već dugo razmišljaju o poduzimanju značajnog koraka u svom životu. Služite kao svijetli primjer, pokazujući da odustajanje od snova nikada nije opcija i da je uz dovoljno odlučnosti i napornog rada sve moguće. Nebo je uistinu granica! Šaljem tebi i tvojoj djeci svu svoju ljubav i divljenje.

Čestitam na svemu što si postigao! Niste samo primjer svojoj djeci, nego i svima nama koji slijedimo vaš put. Rijetko mi se dogodi da lijem suze, ali vaši nedavni postovi su me više puta ganuli do suza.Bravo! Vaša hrabrost i snaga u ovoj objavi doista je hvale vrijedna, iako je možda popraćena poteškoćama i suzama. Tvoja priča mnogima je dirnula srca, a tome svjedoče i komentari na Dušičinu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here