Mnogo se govorilo o opasnostima sunčanja, ali ne bi bilo neprikladno bolje razumjeti pravilnu upotrebu krema, losiona i ulja koje koristimo ljeti, prerano starenje i rak kože dobri su razlozi za korištenje krema za sunčanje.

Prevencija negativnog UV zračenja postala je bitan dio sunčane dnevne njege. Kada su u pitanju kreme za sunčanje koje sadrže zaštitne faktore, pravilo „manje je više“ ovdje ne vrijedi. Da budemo precizniji, što više slojeva nanesete na svoje tijelo, to ćete dobiti bolju zaštitu, posebno kada ste izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti, bilo da ste na plaži ili šetate gradom.

Obratite pažnju na rok trajanja ovog preparata. Lako možete završiti s nekim uljima ili kremama od prošlog ljeta, pa takve proizvode treba baciti (pogotovo ako su korišteni). Osim što su nedjelotvorni, vjerovatno će sadržavati bakterije koje mogu naštetiti vašoj koži. Možete koristiti samo one koje nisu otvorene i kojima nije istekao rok trajanja.

Prvo krema, pa zaštitni faktori

Prilikom šminkanja, iako postoje puderi, puderi i ruževi sa zaštitnim faktorima, najsigurniji način je da prvo nanesete odgovarajuću količinu kreme na lice i pričekate da je koža upije prije nanošenja šminke. Uz to, efekti su jači na licu i vratu nego na drugim dijelovima tijela jer je tamo koža osjetljivija.

Razmazite se nakon svakog kupanja

Iako na bočici piše da je krema vodootporna, naučnici tvrde da se tijelo nakon svakog plivanja ponovo mora temeljito podmazati, bez obzira koliko je krema efikasna.
Nemojte se oslanjati samo na kreme

Ljeti su obavezni šeširi, odgovarajuća odjeća i zaštitne naočare. Iako preplanula koža izgleda seksi i privlačno, preplanulost znači da je oštećena. Nakon dana provedenog na suncu, obavezno nanesite losion nakon sunčanja, koji će nahraniti i vratiti vlagu vašoj koži.

Mitovi o sunčanju

Mnogi ljudi još uvijek vjeruju starim pričama svojih roditelja da sunce nije opasno, da ne možemo izgorjeti ispod odjeće ili u hladu, ili da je dovoljno nanošenje kreme za sunčanje jednom dnevno. Nažalost, ovo su mitovi koji jednostavno ne opstaju. * Odjeća vas ne štiti od opekotina ako ste duže izloženi suncu. * Zaštita od sunca je potrebna čak iu hladu ili u zatvorenom prostoru jer su UV zraci veoma jaki i lako mogu da prođu kroz prozore kuća, automobila i ormara. * Nanošenje kreme samo jednom dnevno je isto kao da je uopšte ne nanosite. * Ako kupite vodootpornu kremu za sunčanje, ona će vas zaštititi dok ste u vodi, ali ćete je morati ponovo nanijeti čim se vaša koža osuši. * Zapamtite, krema za sunčanje počinje djelovati 20 minuta nakon nanošenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here